ЄБРР та IFC відновлюють роботу з модернізації українського порту «Чорноморськ»

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) відновлює роботу з надання допомоги українському уряду в модернізації порту «Чорноморськ» що було призупинено після вторгнення Росії в Україну минулого року.

У жовтні 2021 року ЄБРР та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) домовилися підтримати Міністерство інфраструктури України та Адміністрацію українських морських портів у структуруванні та проведені тендеру на державно-приватне партнерство (ДПП) для модернізації порту «Чорноморськ» на північно-західному узбережжі Чорного моря.

ЄБРР та IFC допоможуть українському уряду підготувати комплексну договірну базу, встановити критерії та правила тендеру, а також у взаємодії із потенційними інвесторами, прокладаючи шлях до успішного тендеру.

У четвер міністерство повідомило, що всі сторони відновлюють роботу з розробки техніко-економічного обґрунтування концесійних проектів.

Інвестиції приватного сектору та модернізація порту, одного з найбільших у Чорноморському регіоні, могли б збільшити імпортні та експортні можливості України. Україна є основним експортером продовольства, і збереження експорту морським і наземним транспортом є ключовою турботою для її керівництва.

«Модернізація першого, контейнерного і п’ятого терміналів порту дозволить оптимізувати логістику вантажів і підвищити якість обслуговування в порту за рахунок залучення провідних портових операторів», – йдеться в прес-релізі міністерства. Підготовка проєктів розвитку здійснюється за фінансової підтримки Глобального інфраструктурного фонду (GIF).

ЄБРР, найбільший інституційний інвестор України, рішуче підтримує Україну з початку повномасштабної війни з Росією, зосереджуючи свої інвестиції у енергетичній та продовольчій безпеці, торгівлі, життєво важливій інфраструктурі та підтримці приватного сектора – «реальної економіки».

Завдяки щедрій підтримці акціонерів і донорів ЄБРР збільшив фінансування для країни, зобов’язавшись інвестувати 3 мільярди євро в 2022-2023 роках, з яких він вже надав 1,7 мільярда в 2022 році, а також мобілізував ще 200 мільйонів євро від партнерських фінансових установ. Банк готовий відігравати ключову роль у відбудові України, коли це дозволять обставини.

©beautydailynews.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *